Главоблъсканица

Един човек бил заключен в стая, цялата в бетон, с желязна врата и единственото нещо, което можело да я отключи, било топче за пинг-понг, което трябвало да се пусне в един малък процеп, специално предназначен за пускане на такива топчета и нищо друго, освен топче за пинг-понг. И така, човекът можел да избяха от стаята, едва когато се отвори желязната и неразбиваема врата, а тя се отваряла само когато пусне топчето за пинг-понг. Човекът бил дибидюс гол и нямало нищо нито в стаята, нито пък някакви други инструменти. Единствената му надежда била в забитата в пода (и херметически затворена отдолу) 30 см висока и тънка точно колкото да влезе топче за пинг-понг тръба, но и точно колкото да не може да бръкне и да извади топчето. На дъното действително имало топче за пинг-понг, но човека нямало как да го извади или поне това се пита в задачата - как??
 
От Редактора: Ако разполагате с други интересни логически задачи, можете да ми ги изпратите на ana_y@abv.bg , за да обогатим заедно каталога на Логика. Благодаря ви!
 
 
Отговор:  човекът уринира в тръбата, тя се пълни и течността изхвърля топчето за пинг-понг на повърхността. Между другото, американски психолози са проверили, че процентът на сетилите се верния отговор в реална ситуация е няколко пъти по-голям от този на хората, решили задачата...
 

 

{START_COUNTER}