Задачата на Айнщайн

1. 5 къщи, всяка с различен цвят.
2. Във всяка къща живее един човек от различна националност.
3. Всеки от тях предпочита определено питие, пуши определен вид цигари и гледа едно домашно животно.
4. НИКOЙ от 5-те човека не пие същото питие, не пуши същите цигари и не гледа същото животно като някой друг.
Въпрос: Кой гледа рибката?
Указания:

1. Англичанинът живее в червената къща.
2. Шведът гледа куче.
3. Датчанинът пие чай.
4. Зелената къща е отляво на бялата.
5. Норвежецът живее в първата къща.
6. Собственикът на зелената къща пие кафе.
7. Човекът които пуши Пал Мал, гледа птичка.
8. Мъжът в средната къща пие мляко.
9. Собственикът на жълтата къща пуши Дънхил.
10. Пушачът на Марлборо живее до този, който гледа котка.
11. Мъжът, който гледа кон, живее до този, който пуши Дънхил.
12. Пушачът на Уинфилд пие с удоволствие бира.
13. Норвежецът живее до синята къща.
14. Немецат пуши Ротманс.
15. Пушачът на Марлборо има съсед, които пие вода.
Тази задача е измислена от Айнщайн преди около 100 години.
Успех
От Редактора: Ако имате идеи за подобни задачи,моля изпращайте ми ги на  ana_y@abv.bg  , за да мога евентуално да ги поместя тук.
Благодаря!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Отговор: Норвежецът е в първата къща (усл. 5), която е до синята къща (усл. 13); зелената къща е отляво от бялата (усл. 4) => норвежецът не е в тях, не е и в червената (усл .1) => живее в жълтата къща => пуши Дънхил (усл. 9). Не пие чай (датчанин, усл. 3), кафе (зелена къща, усл. 6), мляко (средна къща, усл. 8), бира (пуши Уинфилд, усл. 12) => пие вода. Няма куче (швед, усл. 2), птичка (пуши Пал Мал, усл. 7), кон (живее до него съгласно усл. 11) => има котка или рибка.

=>жълта/норвежец/Дънхил/вода/котка или рибка/първа къща

Втората къща, която е синя (усл.13): В нея не е англичанинът, който е в червената (усл. 1). По усл. 15 в нея живее пушачът на Mарлборо, тъй като той има съсед, които пие вода (но това не е немецът, който пуши Ротманс, усл. 14). По усл. 11 в нея е мъжът, който гледа кон, тъй като той живее до този, който пуши Дънхил (но това не е шведът, който гледа куче, усл 2). Остава това да е датчанинът. По усл. 3 той пие чай.

=> синя/датчанин/Марлборо/чай/кон/втора къща

По усл. 1 англичанинът живее в червената къща. Той не пие вода, чай, както и кафе (зелена къща, усл. 6). Не пуши Дънхил, Марлборо, както и Ротманс (немец, усл. 14). По усл. 4 зелената къща е отляво на бялата, т.е неговата къща е отляво на зелената (трета) или отдясно на бялата (пета).
Остава му да пие мляко или бира и да пуши Пал Мал или Уинфилд.

=>червена/англичанин/Пал Мал или Уинфилд/мляко или бира/трета или пета къща

Ако англичанинът пуши Уинфилд, то пие бира (усл.12) => ако пуши Пал Мал, остава възможността да пие мляко, от където пък следва, че трябва да живее в третата/средната къща (усл. 8). Това означава, че ако пуши Уинфилд и пие бира остава възможността да живее в петата къща.

=>червена/англичанин/Пал Мал/мляко/трета къща
или
=>червена/англичанин/Уинфилд/бира/пета къща

По усл. 14. немецът пуши Ротманс. Не пие вода, чай, бира (пуши Уинфилд, усл. 12). Не гледа кон, куче (швед, усл .2), птичка (пуши Пал Мал, усл. 7). Живее в зелената или бялата къща. Остава му да пие кафе или мляко и да гледа котка или рибка. По усл. 6 ако живее е зелената къща, пие кафе => ако живее в бялата къща, пие мляко. Ако е в бялата къща и пие мляко, трябва да живее в третата/средната къща (усл. 8), но тогава зелената къща, която е отляво на бялата (усл. 4), става втора по ред къща, а вече е определено, че втората къща е синята. Остава немецът да живее в зелената къща и да пие кафе. Тази къща не може да бъде трета (в нея се пие мляко, усл. 8) или пета (бялата е надясно от зелената и би била шеста, усл. 4) => немецът живее в четвъртата къща

=>зелена/немец/Ротманс/кафе/котка или рибка/четвърта къща

По усл. 2 шведът гледа куче. Не пие вода, чай, кафе. Не пуши Дънхил, Марлборо, Ротманс. Живее в бялата къща (само тя остана), която по усл. 4 не може да бъде трета. Тогава шведът живее в петата къща, а англичанинът живее в третата, като пуши Пал Мал и по усл. 7 гледа птичка.

=>червена/англичанин/Пал Мал/мляко/птчика/трета къща
=>бяла/швед/Уинфилд/бира/куче/пета къща

По усл. 10 пушачът на Марлборо (втора къща) живее до този, който гледа котка => котката е в първа или трета къща. Тъй като е определено, че в третата къща има птичка => котката е в първата къща

=>жълта/норвежец/Дънхил/вода/котка/първа къща

=>зелена/немец/Ротманс/кафе/рибка/четвърта къща

Рибката е при немеца.
 
{START_COUNTER}